'Felix' nu superorkaan, categorie 5

Icoon Ramp Gisteravond werd Felix rond 21.00 uur Nederlandse tijd opgewaardeerd van een tweede, naar een derde categorie storm. Maar afgelopen nacht is Felix uitgegroeid tot een monsterstorm van de vijfde en dodelijkste categorie.

Deze ochtend werden er al windsnelheden van 270 km/u gemeten en het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum NHC in Florida waarschuwt dat de orkaan mogelijk nog krachtiger wordt.

Categorie 5 is de zwaarste en dodelijkste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Sinds 1969 worden Orkanen op deze schaal ingedeeld, naar aanleiding van windsnelheden en potentiële schade aan gebouwen. De stormvloed die orkanen van deze kracht met zich meebrengen zal 6 meter boven normaal bedragen.

Belize, Honduras & Yucatan
Waarschijnlijk zal Felix vanavond en morgen langs de kustlijn van Honduras scheren en verwacht wordt dat hij woensdag als monsterstorm Belize aandoet. Daar maken de autoriteiten zich inmiddels grote zorgen. Ook op het Mexicaanse schiereiland Yucatan worden evacuaties overwogen.

Dean & Mitch
De angst voor het natuurgeweld is erg groot. Orkaan Dean raasde vorige maand over de Yucatan en ook orkaan Mitch ligt nog vers in het geheugen, ook al is dat inmiddels 9 jaar geleden. In 1998 kwam Mitch als categorie 5 aan land in Midden-Amerika met windsnelheden van bijna 290 km/u. Catastrofaal, zo bleek later. Mitch bewoog erg langzaam over land en immense hoeveelheden water kwamen naar benden. Diverse overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen waren het gevolg en meer dan 20.000 mensen kwamen om en diverse dorpen werden met de grond gelijk gemaakt. Een soortgelijk scenario is mogelijk, maar dat hangt af van het exacte pad dat Felix zal gaan volgen en de snelheid waarmee hij dat doet.Meer informatie over Felix of andere orkanen vind je ook hier --> Hurricane Season 2007