CU-raadslid nuanceert anti-homo uitspraak

ChristenUnieraadslid Yvette Lont (52) van de Amsterdamse deelraad Zuidoost heeft een aantal homo-onvriendelijke opmerkingen die ze deze week deed in een ingezonden stuk in het Nederlands Dagblad, genuanceerd. Dat deed ze nadat vanuit de belangenorganisatie voor homo's het COC, felle kritiek op haar uitlatingen was gekomen.

Lont stelde van de week dat homo's de ''geestelijke dood'' verdienen omdat ''God deze zonde haat''. In een e-mail aan het COC zegt Lont dat deze zinsnede ''niet gelukkig'' geformuleerd was. De CU-politica schreef het gewraakte stuk naar aanleiding van de stelling van van prof. dr. J. Hoek van de Protestantse Kerk dat 'overspel zondiger is dan homoseksualiteit'. Iets waar Lont het duidelijk niet mee eens is.

Afstand
Lont zegt aan het COC met de term ''geestelijke dood'' te hebben bedoeld het ''gescheiden zijn van God.'' Ze zegt te betreuren dat dit ''in jullie kringen zo veel verwarring en boosheid heeft opgeleverd. Het was niet mijn bedoeling om te kwetsen. Ik neem bovendien grote afstand van het idee dat ik homoseksuelen zelfs de geestelijke dood zou toewensen. Integendeel, ik wens ieder mens het leven toe.''

Eerder al nam de ChristenUnie afstand van de uitlatingen van Lont. Andrť Rouvoet, de politiek leider van de ChristenUnie en tevens vice-premier, deed dat donderdag telefonisch tegenover het COC. Volgens een verklaring van de kleinste regeringspartij moet het politiek standpunt van de ChristenUnie duidelijk zijn: ''Wij zijn tegen alle vormen van discriminatie en geweld in de samenleving.''

Het COC noemt de door de partijtop van de ChristenUnie uitgegeven verklaring en de excuses van Lont veel te mager. ''Mevrouw Lont biedt excuses aan voor de term 'geestelijke dood'. De opmerking dat er slechts genade kan zijn als een homoseksueel het pad van homoseksualiteit verlaat is minstens zo schokkend en staat nog fier overeind'', aldus de homobelangenvereniging.

Yvonne Lont is sinds 2002 namens de ChristenUnie deelraadslid in Amsterdam Zuid-Oost. De in Suriname geboren politica is een bekende verschijning op tv. Niet in de laatste plaats omdat mevrouw Lont vroeger als hoer de kost verdiende en verslaafd was aan drugs. Totdat God op haar pad kwam en ze uit het drugs- en prostitutiemilieu wist te stappen. Daarover schreef ze ook het boek: Van prostitutie tot politica.