Corporaties breken overleg met kabinet af

Icoon PolitiekDe woningcorporaties hebben het overleg met het kabinet over investeringen in probleemwijken afgebroken. Voorzitter Willem van Leeuwen van koepelorganisatie Aedes heeft dat vandaag gezegd.

De corporaties zijn boos omdat het kabinet "eenzijdig" vanaf volgend jaar een belastingverhoging aan de corporaties heeft opgelegd, aldus Van Leeuwen. Het kabinet wil dat de corporaties vanaf volgend jaar voor bijna twee miljard euro vennootschapsbelasting gaan betalen.

Volgens Van Leeuwen zouden ze dan nog meer kwijt zijn dan commerciële verhuurders. Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) moet het geld om probleemwijken op te knappen maar zelf bij het kabinet gaan ophalen, aldus Van Leeuwen.

Donderdag liet minister Wouter Bos van Financiën zich nog optimistisch uit over het bereiken van een akkoord tussen kabinet en corporaties. Van Leeuwen maakte duidelijk dat er wel overeenstemming was over de "politieke sturing" bij het inzetten van het geld in de wijken.

Van Leeuwen wil nu eerst met zijn leden overleggen over de ontstane situatie. "De hele gang van zaken is verbijsterend."