'Allochtonen weigeren, maakt niet uit hoe'

Icoon BinnenlandsMichael Orie en Hassan Ahallak, twee beveiligingsmedewerkers, zijn onlangs ontslagen bij discotheek The Jam in Utrecht, omdat ze het deurbeleid van het management niet uit wilden voeren. "Zie maar op welke grond jullie allochtone jongens weigeren. Schoenen, jas, uitstraling, het maakt niet uit, zolang ze The Jam maar niet inkomen," kregen ze te horen. Een woordvoerder van The Jam ontkent overigens dat de discotheek allochtonen discrimineert.

Orie en Ahallak doen hun verhaal in het Algemeen Dagblad. Ze zeggen dat ze willen dat dit verhaal bekend wordt. "Dit deurbeleid zorgt namelijk niet alleen voor discriminatie, maar ook voor een onwerkbare situatie," aldus Orie. Ahallak:"Onterecht geweigerde jongeren kunnen in hun woede agressief reageren."

De twee portiers hadden eerder geprobeerd om het strikte deurbeleid van The Jam te wijzigen door met het management te overleggen en ook uit te leggen waarom dit beleid niet werkbaar was. Dit had geen resultaat. "Het werd alleen maar erger. Uiteindelijk mochten we helemaal geen allochtonen meer toelaten," zegt Ahallak. Op zaterdag 18 augustus besloten de twee om toch enkele allochtone bezoekers toe te laten. "Het management was furieus en liet ons diezelfde avond nog vertrekken," vertelt Orie.

Een woordvoerder van The Jam ontkent dus dat er gediscrimineerd wordt. Volgens hem zijn de twee ontslagen omdat ze hun werk als beveiliger niet goed uitvoerden. Ze zouden mensen binnengelaten hebben die al eerder voor problemen gezorgd hadden en ze zouden ook te lang gewacht hebben om een gast te verwijderen die een glas naar een barmeisje gegooid had. De twee spreken dit tegen: "We werken al jaren als beveiliger. We willen gewoon dat dit verkeerde beleid stopt."