Cohen tekent samenwerking met Curaçao

Icoon AlgemeenDe burgemeester van Amsterdam Job Cohen heeft donderdag op Curaçao een 'Overeenkomst tot samenwerking' tussen Amsterdam en Curaçao ondertekend. Eerder deze week tekende hij eenzelfde overeenkomst met Sint Maarten.

De twee eilanden kunnen door het akkoord gratis een beroep doen op expertise van de gemeente. Lokale overheidsdiensten kunnen ook op kosten van Amsterdam eigen deskundigen naar de gemeente sturen om kennis en ervaring op te doen. Het gaat om een duurzame samenwerking met een vierjarig contract, dat daarna wordt geëvalueerd.

Amsterdam heeft sinds zes jaar een internationaal beleid dat erop gericht is om tot samenwerking te komen met de vijf landen waar de meeste buitenlandse inwoners van Amsterdam vandaan komen: Suriname, Ghana, Turkije, Marokko en sinds deze week Curaçao en St. Maarten namens de Antillen. Later op de dag heeft hij een digitale, archeologische waardekaart van Curaçao aangeboden aan de Curaçaose gezaghebber Dindial.

Amsterdam heeft al enkele projecten lopen op Curaçao, zoals de archeologische samenwerking tussen Amsterdam en het Nationaal Archeologisch en Antropolisch Museum (NAAM). Al enige tijd loopt ook het project 'Kennis voor Curaçao', waarbij Antilliaanse jongeren uit Amsterdam en Rotterdam de mogelijkheid hebben om stages op Curaçao te volgen.

Cohen sprak op Curaçao onder meer met de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage en de gouverneur van de Nederlandse Antillen, Frits Goedgedrag. Vrijdag opent hij het Academisch Jaar van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA).