Goedkopere en effectieve therapie via internet

Icoon GezondheidPsychische problemen als depressie, alcoholverslaving en angststoornis kunnen via internet net zo effectief worden behandeld als via de reguliere therapie waarbij de cliënt naar de therapeut toe moet. De behandelkosten zijn een stuk lager.

Dat blijkt uit onderzoek naar psychische hulp via internet dat het Trimbos-instituut donderdagavond in het tv-programma NOVA presenteerde. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Via internet kunnen meer mensen met een psychisch probleem worden bereikt tegen behandelkosten die tot de helft lager zijn, aldus onderzoeker Heleen Riper van het Trimbos-instituut. Zij verwacht "een revolutie" in de geestelijke gezondheidszorg, waarin in de toekomst vier miljoen Nederlanders van een internetbehandeling gebruik zullen maken. Tot nu toe zochten ongeveer 100.000 mensen psychische hulp, variërend van een eenvoudige zelftest tot een echte zware therapie.

Internetbehandeling is populair, omdat de cliënt vaak anoniem blijft, de deur niet uit hoeft en de behandeling kan ondergaan buiten kantooruren. Volgens Trimbos worden inmiddels zo veel internetbehandelingen aangeboden, dat een keurmerk wenselijk wordt.