Gesneuvelde militair terug in Nederland

Icoon BinnenlandsHet stoffelijk overschot van de zondag in Afghanistan gesneuvelde sergeant der eerste klasse Martijn Rendert Rosier van de landmacht is donderdagavond in Leeuwarden aangekomen. Een woordvoerder van de landmacht heeft dat gemeld.

Een transportvliegtuig van de Spaanse luchtmacht bracht het lichaam van Eindhoven naar de vliegbasis Leeuwarden, omdat er geen Nederlands toestel op tijd beschikbaar was. Daar werd het stoffelijke overschot tijdens een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden van sergeant Rosier.

Acht militairen van de Koninklijke Landmacht droegen de kist, die bedekt was met de Nederlandse vlag, door een erehaag van enkele tientallen collega's van Rosiers bataljon. Namens de legerleiding waren Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten generaal Lex Oostendorp aanwezig.

Rosier kwam zondagnacht om het leven bij een aanslag met een geÔmproviseerd explosief (Improvised Explosive Device). De 23-jarige korporaal van de landmacht Bas van Mourik raakte gewond. De crematie vindt dinsdag in besloten kring plaats.