Excuses EO voor nepreportage

Icoon RadioHenk Hagoort, directeur van de Evangelische Omroep, stelt  in een brief aan de Antilliaanse politicus Pedro Atacho dat de omroep zijn excuses aanbiedt aan de luisteraars met familieleden op de Nederlandse Antillen.

Atacho, fractieleider van de PAR op Curaçao, beschuldigde de EO van 'riooljournalistiek' vanwege een radio-uitzending in het Radio 1-programma De Ochtenden op maandag over een gefingeerde aanval van Venezuela op Curaçao. Daarin werd gesuggereerd dat Venezuela was binnengevallen en er vier doden waren gevallen. Pas na enige tijd werd duidelijk dat het fictief was.

In zijn brief stelt Hagoort dat een aantal zaken niet goed is ingeschat. Luisteraars zijn te lang op het verkeerde been gezet. ''Dat er ook luisteraars waren met familieleden op de Antillen die we de stuipen op het lijf hebben gejaagd, hebben we ons onvoldoende gerealiseerd. Naar deze mensen toe past het om excuses te maken.''

''Vanzelfsprekend'' is het volgens de EO ook nooit de bedoeling geweest om de verhoudingen tussen Venezuela en de Nederlandse Antillen te schaden. Op de website van De Ochtenden stelde de omroep al eerder dat het item achteraf gezien ''niet in deze vorm'' had moeten worden uitgezonden.