'Holleeder heeft nog twee jaar te leven'

Icoon BinnenlandsHet proces tegen Willem Holleeder dreigt opnieuw forse vertraging op te lopen vanwege diens slechte fysieke conditie, schrijft De Telegraaf.

Als Holleeder onder het zware gevangenisregime gedetineerd blijft heeft hij nog twee jaar te leven. Dat blijkt na medisch onderzoek op Holleeder, hij zou doodziek zijn.

Afgelopen mei werd het proces tegen Holleeder en negen medeverdachten tot september geschorst. Door zijn slechte lichamelijke conditie was hij niet in staat het proces bij te wonen. Het proces tegen Holleeder, verdacht van het afpersen van diverse vastgoedhandelaren, zou over anderhalve week hervat moeten worden.

Revalidatie

Als reactie op eerdere bevindingen van cardiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft justitie vorige week een andere hartspecialist om een second opinion gevraagd. Deze heeft bevestigd dat de hartspier van Holleeder na de operatie maar voor één vijfde deel van de normale capaciteit functioneert.

Als Holleeder normaal zou revalideren was dit percentage veel hoger geweest. Hierdoor kan het hart niet genoeg zuurstof door het lichaam pompen en lopen andere organen schade op. Holleeder kan wel in de gevangenis blijven, maar dan moet hij wel betere revalidatie mogelijkheden krijgen.

Het ministerie van Justitie heeft deze week directeur Lemkens van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught verzocht te bezien of Holleeder in een minder streng regime kan worden geplaatst. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een versoepeling van het handboeienregime. Hij wordt nu per dag twee uur gelucht op een binnenplaatsje van drie bij zes meter en mag slechts af en toe op de hometrainer.