'Jos was al zeker een jaar ziek'

Icoon AlgemeenJos Brink was, achteraf bekeken, al veel langer ziek dan aanvankelijk leek. In een exclusief interview met Weekblad PrivÚ vertelt de wederhelft van de cabaretier en televisiepresentator Frank Sanders dat Jos het laatste jaar van zijn leven al veel pijn had in het been waarin later kanker werd geconstateerd en hartverscheurend hoestte. "Als ik zei dat hij naar de dokter moest, dan zei Jos 'ja', maar ging niet."

"Bij Jos wist je heel vaak niet wat er in hem omging. Ik weet zeker dat hij heel erg aan het leven hing. En dat kan ik niet rijmen met de wetenschap dat hij veel langer ziek is geweest. Een jaar? Langer nog, denk ik nu", vertelt Frank openhartig. "Die pijn in zijn been. Dat bleef maar voortduren. Datzelfde met z'n hoest, zo'n droog geluid dat niet goed klinkt. Dan ging hij wel en kreeg hij zo'n pufding, zo'n inhaler. Dan werden de verschijnselen aangepakt, maar de rest niet."

Een paar maanden voor Jos overleed vond Frank zijn geliefde half versuft en in een plas bloed onderaan de trap. "Dat was heel verdacht", zegt Frank nu. "Want wÚÚr was het dat been geweest waardoor hij viel. En tegelijkertijd werd dat hoestje maar erger en erger."

Ze kwamen eerder terug van een vakantie omdat Jos het niet meer aan kon. Dat Jos zo snel achteruit zou gaan had niemand gedacht. "Ik ben verdrietig, zo verdrietig over hoe het gegaan is. Dat die man het ziekenhuis niet in wilde en toch ging, dat elke keer alles misging. Was er een sprankje hoop, dan werd die strohalm meteen weer omgehakt. We liepen voortdurend achter de feiten aan, het ging zo ontzettend snel nog zo veel slechter. Tot na drie weken al het einde kwam.

Ondanks de moeilijke periode die Frank met hem meemaakte, prijst Frank zich een gelukkig mens. "Ik ben blij, trots en dankbaar dat het publiek massaal heeft gereageerd op de dood van Jos. Dankbaar ook, dat de mensen zo lang dol op hem zijn gebleven, nog steeds gek op hem zijn en dat hebben laten blijken."


Jos Brink, 1942-2007 †

Met dank aan static voor de submit.