Albert Verlinde haalt Hairspray naar Nederland

Icoon TheaterProducent Albert Verlinde heeft de rechten gekocht van de musical Hairspray. Dat heeft hij dinsdag gemeld. Zijn bedrijf V&V Entertainment brengt de voorstelling voorjaar 2010 op de planken.

De musical Hairspray is gebaseerd op de gelijknamige film van regisseur John Water uit 1988. Het verhaal speelt in de jaren vijftig en draait om de aandoenlijke bakvis Tracy Turnblad, die ervan droomt op televisie door te breken als danseres. Als dat haar lukt, ontpopt zij zich tot een verwoed voorvechtster van gelijke rechten voor de onderdrukte zwarte Amerikanen.

De Newyorkse versie van Hairspray was in 2003 de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Tony Awards. In oktober gaat op het Londense West End een Britse uitvoering van de voorstelling in première.

Van de musical werd dit jaar ook weer een film gemaakt, met onder anderen Michelle Pfeiffer en John Travolta in zijn eerste muzikale rol sinds zijn doorbraak in Grease uit 1978. De film, die een grote hit is in Amerika, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Eerder maakte theaterproducent Verlinde al bekend dat zijn bedrijf in 2010 ook een musical gaat maken over het leven van Vincent van Gogh.