SP waarschuwt 'vrijpostige' Van Bommel

SP-Kamerlid Harry van Bommel is door zijn partij op de vingers getikt vanwege zijn vrijpostige gedrag ten opzichte van vrouwen. ''We hebben Harry aangesproken op zijn gedrag in sommige situaties'', zegt SP-secretaris Hans van Heijningen in dagblad De Pers. Van Bommel kwam vorige week in opspraak, nadat hij in Jordanië een vrouwelijke ambassademedewerker iets te vrijmoedig had benaderd.

Volgens De Pers was het incident in Jordanië niet het eerste geval waarbij Van Bommel zich opdrong aan het andere geslacht. Zo ontving de krant een email van een ex-SP Tweede Kamermedewerker: ''Ik weet niet hoe mannelijke nymfomanen heten, wél dat Harry een absolute afwijking heeft op dat vlak'', aldus de medewerker die de partij inmiddels heeft verlaten en nu lid is van GroenLinks.

Andere bronnen meldden dat Van Bommel op twee spreekbeurten ''intiem'' is aangetroffen. De eerste keer in februari op een bijeenkomst van de Amsterdamse politieke studentenvereniging Machiavelli in Club 8 en de tweede keer was op een soortgelijke bijeenkomst in Leiden in café Barrera, wéér voor studenten. ''Hij zonderde zich af met een studente en stond in een hoekje tegen haar aan'', aldus een Leidse bestuurskundestudent. De 45-jarige SP-politicus zegt zelf na een bijeenkomst ''een ontspannen mens'' te zijn. ''Maar hier herken ik me niet in. Bij verkiezingsoverwinningen kan ik behoorlijk losgaan. Daar heeft de SP me wel eens op aangesproken, ja.''