Nederlanders kunnen niet zonder huisdier

Icoon BinnenlandsDe emotionele band van Nederlanders met hun huisdier gaat behoorlijk ver. 25 procent zegt niet zonder huisdier te kunnen, ruim vijftig procent neemt zijn dier des huizes mee op vakantie en nog eens vijftig procent heeft voornemens om hun beest te begraven of te cremeren bij overlijden. 46 procent beweert zelfs te denken dat zijn huisdier hem of haar begrijpt. Mensen die honden bezitten voelen zich met 62 procent als beste begrepen. Daarna volgen de kattenbezitters (46 procent) en mensen die knaagdieren in huis hebben (20 procent).

Katten zijn nog steeds het populairst binnen de Nederlandse huishoudens omdat zij minder zorg nodig hebben dan honden. Je hoeft voor het slapengaan je kat niet uit te laten. Maar toch staat de hond op nummer twee; 40 procent van de Nederlanders bezit een hond. De meeste mensen die een hond of kat bezitten zijn ouder dan 50 jaar. Jongere dierenbezitters kiezen liever voor een konijn of vis.

Vrouwen zijn beter op de hoogte van dierendag (4 oktober) dan mannen. Mensen die de 60 jaar gepasseerd zijn, slaan dierendag vaker over (62 procent) terwijl jongeren onder de 30 jaar vaker speciale aandacht aan hun geliefde huisdier geven.