Gül na maanden onrust bijna president Turkije

Icoon BuitenlandsDe Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül wordt dinsdag na maanden van onrust waarschijnlijk verkozen tot president van Turkije. De 56-jarige diplomaat wordt dan het eerste staatshoofd met een islamistische achtergrond in de geschiedenis van het seculiere Turkije.

Naar verwachting weet de omstreden kandidaat van de conservatieve islamitische regeringspartij AKP bij de stemming in het parlement de meerderheid van de volksvertegenwoordigers achter zich te scharen. Tijdens de twee eerdere rondes de afgelopen dagen haalde Gül niet de tweederde meerderheid die toen vereist was.

In het voorjaar deed Gül ook al een poging om president te worden. Zijn kandidatuur leidde tot een grote politieke crisis. Na dreigingen van het leger, dat zich beschouwt als hoeder van de scheiding tussen staat en religie, verklaarde het Hooggerechtshof de verkiezingen ongeldig.

Premier Recep Tayyip Erdogan, ook van de AKP, schreef vervolgens nieuwe verkiezingen uit. Die won de partij in juli met afstand, waardoor ze Gül opnieuw naar voren kon schuiven als kandidaat.