Nieuwe bibliotheek Amsterdam overvallen

Icoon MisdaadDe onlangs geopende hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam is in vannacht overvallen. Een onbekend aantal overvallers drong het gebouw binnen en overmeesterde de drie bewakers, liet directeur Hans van Velzen vanochtend weten.

De bewakers hebben enige uren opgesloten gezeten, maar wisten zich uiteindelijk te bevrijden en de politie te alarmeren. De nachtwakers raakten niet gewond. Het is nog onbekend waar de dieven het op hadden gemunt.

Volgens Van Velzen was er sprake van topdrukte de afgelopen dagen in verband met de Uitmarkt, die in de omgeving werd georganiseerd. Op zaterdag en zondag bezochten 20.000 mensen de bibliotheek. Bovenin zit een populair restaurant.

De bibliotheek, de grootste van Nederland, houdt de deuren nog dicht in verband met sporenonderzoek door de recherche. Buiten stuitten tientallen mensen maandagochtend op een gesloten deur.

Prinses Laurentien heeft de nieuwe bibliotheek van Amsterdam geopend op 7 juli. Het dertien verdiepingen tellende gebouw naast het Centraal Station biedt plaats aan anderhalf miljoen boeken, tijdschriften, cd's en dvd's.