Opnieuw homo's belaagd in Amsterdam

Icoon PolitieBij twee verschillende incidenten zijn dit weekeinde in Amsterdam homo's belaagd. Jongeren scholden homoseksuelen uit en bedreigden hen. Daarbij vielen geen gewonden. De politie heeft in totaal drie mannen en een vrouw aangehouden, maakte een woordvoerster gisteren bekend.

Drie homoseksuelen liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Singel, toen een 19-jarige man en een 20-jarige vrouw hen begonnen uit te schelden. Anderen voegden zich bij het agressieve tweetal en er ontstond een oploop. De drie homo's wisten weg te rennen en belden de politie. Agenten hielden de man en de vrouw later aan in de Kalverstraat.

Bij het tweede incident liepen drie homoseksuelen door de Reguliersdwarsstraat, een homo-uitgaansgebied. Twee mannen in een auto begonnen hen zonder enige aanleiding te bedreigen en volgden hen. Zelfs toen de drie in hun auto stapten en naar het huis van een van hen reden, kwamen de mannen hen achterna. Het drietal durfde niet uit te stappen en belde de politie. Die arresteerde de twee mannen van 19 en 24 jaar later op de Nieuwe Leeuwarderweg.

De afgelopen maanden deden zich opvallend veel gevallen van antihomogeweld voor in Amsterdam. Zo werden tijdens het festival We Are Amsterdam Pride begin augustus bij twee verschillende incidenten homo's mishandeld. Een 34-jarige Ierse man raakte daarbij zelfs zwaargewond. Belangenorganisatie COC stelde eerder dat het ''ouderwetse potenrammen'' weer terug lijkt te zijn.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde eerder deze maand nog een 19-jarige man tot zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur. Hij had eind juni in de Reguliersdwarsstraat een homostel mishandeld.