Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 2

Icoon EredivisieVandaag stond de tweede speelronde van de vaderlandse Eredivisie op het programma. Ajax, PSV en Feyenoord wonnen dit weekend zonder problemen maar AZ had het in Arnhem erg moeilijk tegen Vitesse. De Graafschap en VVV-Venlo wisten knap te winnen. Hieronder volgt een kort verslag van de vandaag gespeelde wedstrijden.

De wedstrijd tegen Feyenoord zou op voorhand al lastig worden voor NAC Breda want de zij wisten nog nooit te winnen in de Kuip. Ook deze editie bracht daar geen verandering in en de Rotterdammers wonnen uiteindelijk met 5-0. Het was vanaf het eerste fluitsignaal al eenrichtingsverkeer richting het doel van NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar. Feyenoord's nieuwe aanwinst Roy Makaay opende in de 21e minuut de score door een makkelijk gegeven penalty te verzilveren nadat Giovanni van Bronckhorst op de grond werd gelegd door Tyrone Loran. Na rust kon Feyenoord de wedstrijd simpel uitspelen. Ron Vlaar kopte de bal via de paal in het doel en Nuri Sahin bekroonde zijn goede spel met twee doelpunten. Ook Jonathan de Guzman scoorde, na een assist van Roy Makaay. NAC-speler Anthony Lurling schoot de bal nog op de lat uit een fraaie vrije trap, maar het mocht niet meer baten.

Ook Ajax wist in de Amsterdam ArenA voor de tweede keer dit seizoen te winnen. Hedwiges Maduro had de Amsterdammers in de eerste minuut al op voorsprong kunnen schieten maar hij verzuimde dat en schoot op de paal. Geheel tegen de verhoudingen in kwamen de Friezen in de 27e minuut op voorsprong door een misser van Jaap Stam. Miralem Sulejmani twijfelde niet en schoot de bal onder Ajax-keeper Maarten Stekelenburg door. De Amsterdammers waren even van slag maar konden de achterstand nog voor rust ombuigen tot een 2-1 voorsprong. De nieuweling Luis Suárez scoorde de gelijkmaker en Thomas Vermaelen kopte in de blessuretijd de bal tussen de palen. In de tweede helft begon Ajax overtuigend en werd de wedstrijd snel beslist door doelpunten van invaller Robbert Schilder en opnieuw Luis Suárez met een prachtige boogbal. De enige domper is dat Hedwiges Maduro uitviel met een hersenschudding en dat Gabri mogelijk geopereerd moet worden aan zijn meniscus.

FC Utrecht heeft het eerste punt binnen door het uitduel met FC Twente gelijk te spelen: 2-2. De bezoekers kwamen verrassend op voorsprong door een fraaie vrije trap van Joost Broerse. Eerder was Leroy George met een afstandsschot al dichtbij een treffer. Zoals we van FC Twente gewend zijn werd de druk opgevoerd en volgde er enkele doelpogingen. Utrecht-keeper Michel Vorm kon een kopbal van Romano Denneboom nog keren maar was kansloos toen Blaise N'Kufo het vanaf de stip mocht proberen nadat Jeroen Heubach gevloerd werd door Francis Dickoh. Na rust kwamen de Tukkers al snel op voorsprong toen Orlando Engelaar een fout in de Utrechtse defensie afstrafte. Uiteindelijk bracht Tom Caluwé de wedstrijd op een gelijke stand na goed voorbereidend werk van de nieuwe Utrecht-aanwinst Lucian Sânmartean.

De Graafschap leek na de oorwassing van Ajax vorige week kansloos in de Euroborg. Ondanks dat wist de promovendus knap met 0-2 te winnen van FC Groningen. In de 14e minuut keek iedereen vreemd op toen niet een speler, maar de scheidsrechter werd vervangen. De plaats van Jan Wegereef werd ingenomen door Mario Diks. De superboeren waren een aantal keren dichtbij een voorsprong en FC Groningen was zelf ook gevaarlijk via Bruno Silva, Mark-Jan Fledderus en nieuweling Marcus Berg. Na rust kwam De Graafschap al snel op voorsprong toen Donny de Groot de bal tussen de palen schoot. Berry Powel besliste de wedstrijd een kwartier later door een fout in de verdediging af te straffen. FC Groningen probeerde nog wel een doelpunt te maken maar ze waren aanvallend onmachtig.

Eerder dit weekend werden nog vijf andere wedstrijden gespeeld. PSV boekte een geflatteerde 5-0 zege ten koste van NEC en Vitesse wist kampioenskandidaat AZ met 1-0 te verslaan. Roda JC won thuis met 2-1 van Heracles en Willem II gaf een 2-0 voorsprong uit handen en speelde uiteindelijk gelijk tegen Sparta. VVV-Venlo heeft de eerste overwinning geboekt ten koste van degradatiekandidaat Excelsior: 3-1.