Burgerlijk kapsel de norm in Iran

Icoon BuitenlandsDe Iraanse overheid probeert jongens opnieuw een mogelijkheid tot protest te ontnemen: een opvallend kapsel.

Westerse kapsels zijn taboe in Teheran. De overheid heeft 700 kappers bezocht en hen verboden om nog langer mannenwerkbrauwen te epileren en om tatoeages te zetten. Een strak paardestaartje of een hanenkam zijn vanaf nu dan ook verboden. Twintig winkels die wel doorgingen met het aanbieden van deze 'verboden zaken' moesten de tent sluiten.

Het is onderdeel van een campagne om 'slechte hijab' tegen te gaan, een verzamelterm voor on-islamitische kleding. Het is een jaarlijks terugkerende strijd om vrouwen ervan te weerhouden strakke, korte jasjes te dragen, broeken die enkels en zelfs kuiten laten zien en hoofddoeken die nog maar weinig haar bedekken. Die strijd is harder dan ooit, duizenden vrouwen zijn berispt of afgevoerd naar politiebureaus.

Dat leidt tot protesten. Het lied dat een ondergrondse Iraanse rapper erover maakte is snel erg populair geworden. De Iraanse leiders "moeten de jeugd met rust laten, Jullie menen dat teruggaan naar het stenen tijdperk goed is,rapt Mahoer.

De rechtopstaande jongensharen horen bij een jongerencultuur van 'chillen' voor de hamburgertent. Samen met broodmagere meisjes in de laatste westerse mode wat dus 'slechte hijab' is. De moeders van deze jongeren staan er vaak trots bij.

Subheader
Traditionele kleding is een bevrijding, geen onderdrukking"


Met dank aan Tarak voor de submit.