ETA weer terug met aanslag op kazerne

Icoon TerrorismeTwee politiemensen zijn vanochtend licht gewond geraakt door een bomaanslag op een kazerne van de Guardia Civil in Durango in Spaans Baskenland. Een politiewoordvoerder zei dat de Baskische terreurbeweging ETA vermoedelijk achter de aanslag zit.

De extremistische beweging heeft daarmee de draad van terroristische aanslagen weer opgepakt na een zelf verklaard bestand dat de ETA 2,5 maand geleden formeel opzegde. Het bestand had een dialoog met de autoriteiten mogelijk moeten maken maar in december maakte een bomaanslag op de luchthaven van Madrid daar een einde aan. Vermoed wordt dat leden van de ETA die aanslag pleegden. Door de aanslag verloren twee mensen het leven.

Vandaag parkeerde een gemaskerde man omstreeks 03.30 uur een kleine bestelwagen bij het politiebureau in Durango en liet het voertuig daarna exploderen. Twee agenten raakten licht gewond. Volgens de radiozender Cadena SER ontstond aan zeker zestig huizen schade.

De gemaskerde man vluchtte daarna met een kompaan in een auto met een vals Portugees kenteken. Ongeveer tien kilometer verderop, in Amorebieta, lieten de twee ook die auto ontploffen. Daarna vluchtten ze te voet.

Begin juli werden in Frankrijk drie vermoedelijke ETA-leden aangehouden met een bestelwagen met 165 kilo explosieven. In juni trof de politie in het zuidoosten van Spanje niet ver van de Portugese grens een auto met meer dan 100 kilo explosieven aan. De directeur van de Spaanse Nationale Politie en van de rijkspolitie (Guardia Civil), Joan Mesquida, opperde vandaag dat de ETA mogelijk ook Portugal als basis gebruikt.