Big Brother met kinderen op tv

Icoon TelevisieDe Amerikaanse zender CBS begint op 19 september met een nieuwe vorm van reality-televisie. In het programma zijn veertig kinderen te zien die veertig dagen lang moeten zien te overleven zonder volwassenen in een uitgestorven mijnwerkersstadje in New Mexico.

Het programma, 'Kid Nation', heeft al bakken kritiek over zich heen gekregen. Kandidaatjes van acht tot vijftien jaar oud moeten het in Bonanza City zien te redden zonder stromend water en elektriciteit, ook zijn er veertig dagen geen opvoeders en docenten aanwezig.

Er zijn alleen een arts en een kinderpsycholoog aanwezig, maar die houden zich zoveel mogelijk afzijdig. Vier kinderen vormen een gemeenteraad en handhaven de regels. Kinderen die naar huis verlangen kunnen zich weg laten stemmen.

De serie heeft tot doel te kijken of kinderen wel een sociale functionerende maatschappij op kunnen zetten. Critici betitelen het programma als smakeloos voyeurisme en zouden de ouders van de kids het liefst voor de rechter slepen. Psychologen vinden het onverantwoord jonge kinderen bloot te laten stellen aan de stress. Een moeder van een kind dat deelnam heeft de programmamakers voor de rechter gesleept omdat haar dochtertje brandwonden opliep door spattend vet.