De Belgen komen er niet meer uit

Icoon BelgieHoe langer de Belgische formatie duurt, hoe verdeelder het land raakt. Frans- en Nederlandstaligen staan lijnrecht tegenover elkaar, zowel op politiek niveau, als in de media en zelfs op straat.

Na de federale verkiezingen van 10 juni, die een grote overwinning opleverden voor de Vlaamse christendemocraten en voor de Waalse liberalen, moest er een regering gesmeed worden. Maar wie brengt twee partijen bij elkaar die zo tot op het bot verdeeld zijn?

Het grote struikelpunt in de onderhandelingen is de zesde staatshervorming waarbij de Vlamingen willen dat er meer bevoegdheden over worden geheveld van de federale regering naar de regio's. Vlaanderen wil zo voor elkaar krijgen dat er op lager niveau meer zeggenschap komt over gezondheidszorg, de bestrijding van criminaliteit en een aantal belastingzaken.

Aan Waalse, Franstalige, kant ziet men dat niet zitten. Men vreest voor het uiteenvallen van België als meer en meer federale bevoegdheden naar de lagere overheden worden overgeheveld. Let wel: België kent zes regeringen; naast de overkoepelende regering kent men een Vlaamse, Franstalige, Duitstalige, Waalse en Brusselse regering. Dat is het gevolg van vorige staatshervormingen, waarbij gaandeweg gemeenschappen en gewesten steeds meer autonomie kregen.

Met als gevolg dat nu niet alleen rekening moet worden gehouden met de wens van de landelijke partijen, maar ook met die van de politici op regionaal niveau. In de krant De Morgen grapten buitenlandse correspondenten in België donderdag dat ze altijd veel ruimte kregen in hun krant om te schrijven over dit land. Omdat ze het anders niet uitgelegd kregen.

In de krant Het Laatste Nieuws klaagde publicist Hugo Camps desondanks dat de Nederlanders nog nooit hebben gehoord van een Vlaamse of Brusselse minister-president. De vraag is of de gemiddelde Belg hun namen wel kent.

Het moddergooien over taal-, en met Camps ook over de landsgrenzen, gaat ondertussen verder. De Belgische formatie zit in een impasse. Geen van de onderhandelaars wil water bij de wijn doen, omdat de achterban dan zou gaan morren. Vlaamse verkiezingsbeloften spraken van meer macht voor Vlaanderen en minder Vlaams geld naar Wallonië.

De Walen zeiden hun achterban juist toe dat niet toe te staan. De weg naar een oplossing is nog lang. Alleen koning Albert fungeert nog als mediator tussen de twee vechtende partijen. Eigenlijk is België al in tweeën gevallen. Koning Albert moet nu op zoek naar iemand die de landsdelen weer kan lijmen.Nederland en Vlaanderen dan maar samen voegen? Of toch niet? Laat je horen in de poll!