'Homo' tegen agent in Meppel wel strafbaar

Icoon JustitieDe politierechter in Assen heeft vanmiddag een 24-jarige man uit Zwolle veroordeeld tot een boete van 220 euro voor het beledigen van agenten door hen homo's te noemen. Dat gebeurde in de nacht van 22 oktober vorig jaar in het uitgaansleven van Meppel.

De uitspraak is opmerkelijk, omdat de politierechter in Den Bosch dinsdag in een soortgelijk geval iemand vrijsprak van belediging. Mede naar aanleiding van de uitspraak van de Bossche rechter voerden de officier van justitie en de rechter in Assen aan waarom zij de term homo wel beledigend vinden.

De officier verwees naar een uitspraak van de Hoge Raad van 6 januari 2004. Daarin is gesteld dat doel, opzet en context bepalend zijn. ''Het maakt nogal een verschil als je in huiselijke sfeer homo tegen iemand roept, of in het uitgaansleven tegen agenten die langs komen rijden. En dat laatste was hier het geval'', aldus de officier.

De 24-jarige Zwollenaar ontkent overigens. Hij zou over de politieauto heen hebben geroepen naar een groepje jongeren aan de andere kant van de straat. Maar op de vraag waarom hij die jongeren dan homo's noemde, kon de man geen antwoord geven. Bovendien verklaarden de twee agenten in de surveillanceauto dat de verdachte hen aankeek toen hij riep.

Voor de rechter is het klip en klaar dat het hier om belediging gaat. ''Deze agenten vinden het beledigend en daarom is het strafbaar'', aldus de politierechter.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.