Zaanstad is internationaler dan Amsterdam

Icoon AlgemeenAmsterdam kwam de afgelopen dagen in het nieuws als de meest internationale stad van de wereld. Dit blijkt onjuist te zijn. Er is minstens één stad die binnen haar stadsgrenzen meer nationaliteiten herbergt: Zaanstad. Tegenover de 177 nationaliteiten van Amsterdam telt Zaanstad 189 nationaliteiten.

Dit is vrij opmerkelijk, aangezien Zaanstad in totaal 141.000 inwoners telt (onder wie 123.000 autochtonen), tegenover een inwonertal van 745.000 voor Amsterdam (van wie circa 50% autochtoon). De afgelopen dagen presenteerde de hoofdstad zich als de meest internationale stad van de wereld, waarbij vergelijkingen werden gemaakt met andere wereldsteden, zoals Antwerpen en New York die respectievelijk 'slechts' 164 en 150 nationaliteiten tellen. "Toen ik het bericht in de kranten las en het op de televisie verscheen, dacht ik meteen: hé, wat gek, wij hebben er meer", aldus woordvoerster Annelies van Dijk van Zaanstad.

Zou Zaanstad de meest internationale stad ter wereld zijn? Van Dijk sluit niet uit dat er een Nederlandse stad is die nog meer nationaliteiten telt. "Het zou kunnen, maar ik kan het me moeilijk voorstellen".

Met dank aan DatMeenJeNiet voor de submit.