Veel televisiekijkers afscheid Jos Brink

Icoon TelevisieVeel mensen hebben gisteravond naar de uitzendingen gekeken waarin impressies van het afscheid van tv- en theaterpersoonlijkheid Jos Brink waren te zien. Dat bleek vandaag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Naar het programma Dag Jos op Nederland 1 keken 1.233.000 mensen. De uitzending Dag Lieve Jos op RTL4 werd door 959.000 mensen bekeken. De speciale uitzending van Shownieuws (SBS) trok 587.000 kijkers.

De programma's toonden beelden vanuit het Koninklijk Theater Carré, de Amsterdamse kerk De Duif en begraafplaats De Nieuwe Ooster. De veelzijdige Brink overleed vorige week vrijdag in Amsterdam aan de gevolgen van darmkanker.

Uitvaart
In zijn uitvaartdienst kreeg Brink gisteren zijn zin. Hij wilde een uitverkocht huis en een volle bak in De Duif en niet onopgemerkt vertrekken. Dat stelde voorganger Martina Slot vast in haar overweging tijdens de uitvaartdienst.

Slot zei dat Brink alle mensen wilde laten delen in zijn Godsgevoel. ''Het gaat hier om God en Jos, dus over Jos en liefde'', zei zij. Slot haalde Frank Sanders, de man van Brink, aan die na diens overlijden zei: Jos is er al, hij weet nu hoe het aan de andere kant is, maar hij kan niet terugkomen om het te vertellen.

Brinks vriend Paul van Ewijk omschreef de overledene als een vriend ''met wie je ongelooflijk kon lachen en die op donkere momenten zijn schouder bood''. Brink behoorde tot het team van pastores van de oecumenische gemeente die in De Duif is gevestigd. Hij preekte er regelmatig en stond de leden pastoraal bij.

Eerder namen al een paar duizend mensen afscheid van Brink toen hij stond opgebaard in theater Carré. Aan het eind van de middag namen familie, vrienden, collega's en ook weer fans van Brink afscheid bij het graf op de Nieuwe Ooster Begraafplaats.

Harris Brautigam, één van de voorgangers van de oecumenische gemeenschap van De Duif, zegende volgens oud katholiek gebruik de kist met wierook en bad vervolgens het Onze Vader. Mensen die de tekst niet kennen, kregen het verzoek iets anders te verzinnen opdat Brink in de hemel komt.

Hij zei dat het graf bewust onder dennenbomen was gekozen, omdat die altijd groen blijven.



De rouwstoet van Jos Brink


Lees ook op het forum