'Tolk' Amsterdamse Assoena-moskee vrijuit

Icoon JustitieDe 'tolk' van de Assoena-moskee in Amsterdam die cabaretiers eerder dit jaar had bedreigd in een interview met universiteitsblad Folia, gaat vrijuit. Een verkennend vooronderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar uitlatingen van de man heeft geen concrete bewijzen opgeleverd.

Dat liet een woordvoerster†vandaag weten. Justitie heeft overigens ook nooit een aangifte binnengekregen.

De 'tolk' van de moskee in stadsdeel Westerpark had in januari gezegd dat cabaretiers ''doodgemaakt'' mogen worden naar aanleiding van hun grappen over moslims en de islam. Folia was naar de moskee gestapt om een reactie te halen uit de moslimgemeenschap naar aanleiding van een show van studentencabaretiers Ewout Jansen en EtiŽnne Kemerink. De moskee schoof een oud-bestuurslid als 'tolk' naar voren.

De uitlatingen van deze man bleken niet specifiek tegen Jansen en Kemerink te zijn gericht, maar tegen cabaretiers in het algemeen. Wel werden enkele voorstellingen van het cabaretduo afgelast.

Tijdens het interview met Folia waren behalve de tolk ook de imam en een bestuurslid van de moskee aanwezig. De gemeente Amsterdam haastte zich na het verschijnen van het interview te zeggen dat het bestuur en de imam afstand hadden genomen van de uitlatingen van de tolk en dat de man een 'toevallige bezoeker' zou zijn.Jansen en Kemerink