YouTube-reclame duikt op en verdwijnt weer

Icoon InternetNa 'maanden van testen' is YouTube gestart met het invoegen van reclame in bepaalde video's. De kritiek van gebruikers op de aankondiging is echter niet mals, en op het moment van schrijven lijken de reclames weer teruggetrokken te zijn.

YouTube heeft een select gezelschap de mogelijkheid gegeven om reclame banners aan hun filmpjes toe te voegen. Tijdens de eerste 10 seconden van hun filmpje was dan een balk met reclame onder in beeld te zien. Hierop kon men klikken waardoor er een popup met een reclame filmpje in beeld kwam. De inkomsten die YouTube met deze reclames genereert worden gedeeld met de uploaders van het filmpje.

Alleen Amerikaanse YouTube bezoekers konden de filmpjes zien, deze hadden felle kritiek op de reclame. De makers van de reclamefilmpjes hebben daarop de filmpjes offline gehaald en zijn nu niet meer te bekijken.

Verschillende Amerikaanse sites, zoals InfoWorld, vragen zich af waarom er niet wereldwijd getest is met de filmpjes. Dat levert na één dag testen veel meer feedback op dan een paar maanden testen onder laboratoriumomstandigheden. Helaas was moederbedrijf Google niet bereikbaar om commentaar te geven op het ontbreken van de reclamefunctionaliteit.

Subheader
Onder in beeld de klikbare reclame balk