Amsterdamse politie wil tramverbod zakkenrollers

Icoon VervoerDe Amsterdamse politie wil opnieuw een tramverbod invoeren voor veroordeelde zakkenrollers. Dat zou moeten gelden voor de lijnen van en naar het centrum. De korpsleiding voert hier momenteel gesprekken over met justitie en het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB.

Vandaag heeft een politiewoordvoerder een verhaal hierover in het AD bevestigd. Zakkenrollers maken de laatste tijd steeds meer slachtoffers in Amsterdam. Eind juli waren er voor dit jaar 4387 aangiftes gedaan, 10 procent meer dan over dezelfde periode in 2006.

Door een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de harde kern van notoire dieven de toegang tot de trams worden ontzegd. Enkele jaren geleden verdween deze maatregel uit de APV.

Het zijn vaak jonge Roemeense zakkenrollers die toeslaan. Begin dit jaar pakte de Amsterdamse politie nog zes piepjonge zakkenrollers uit RoemeniŽ op, tussen de 9 en 11 jaar oud. De kinderen worden ingezet door oudere familieleden.

Het Amsterdamse korps heeft in de zomer vier Roemeense agenten toegevoegd aan het opsporingsteam. Zij kennen de gezichten van zakkenrollers uit hun land beter en kunnen nagaan of de dader al een strafblad heeft in het geboorteland.