Commotie Vlaanderen over 'fusie'

Icoon Buitenlands Er is in Vlaanderen commotie ontstaan over de gespeculeerde fusie van Nederland en Vlaanderen. Veel Vlamingen zijn het niet eens met driekwart van de Nederlanders dat er een fusie moet komen.

58 procent van de Vlamingen wil dat BelgiŽ ophoudt te bestaan. Maar 55 procent wil niet dat Vlaanderen opgaat in Nederland. Wel denken de meeste Vlamingen dat een fusie op zeer lange termijn mogelijk kan zijn.

Veel boze Vlamingen hebben brieven naar kranten geschreven. "Man man man, we gaan de Walen toch niet buitenkieperen om ons dan te laten knechten door den Hollander", aldus een Belg in Het Laatste Nieuws. "Laat ze toch dromen die idioten! Vlaanderen heeft zich ooit afgescheiden van die kaasvretters en dan willen die ons nu bij 'n eventuele scheiding terug inlijven!?", vraagt een Vlaming uit Hasselt zich af.

Ook zou Nederland Vlaanderen erbij willen uit eigen belang. "Natuurlijk zeggen de Nederlanders ja: dan zijn ze er gerust in dat er geen wegenbelasting komt in Vlaanderen", aldus een Belg uit Blankenberge. "Met Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland en Nederlands-Limburg is het goed fuseren. Brabant zou nog gaan, misschien, vanwege de lange gezamenlijke geschiedenis. Maar de Hollanden is erover, en Oranje hebben we al eens moeten buitenschoppen, het enige goeds dat de Brusselse bourgeoisie ooit heeft gedaan", zo luidt een andere reactie. Het Laatste Nieuws heeft een poll online gezet om de mening te toetsen.
Nederland samen met Vlaanderen? Stem in de poll!