Jami vindt harde islamuitspraken onhandig

Icoon BinnenlandsHet Voorburgse PvdA-raadslid en ex-moslim Ehsan Jami vindt achterafgezien zijn harde uitspraken over de islam niet handig. Bepaalde negatieve uitspraken die hij deed over de islam had hij beter niet kunnen doen, zo meent hij. In dagblad Trouw noemde hij de islamitische profeet Mohammed een crimineel en in NRC Handelsblad vertelde hij bepaalde bepalingen in de Koran ''achterlijk'' te vinden.

Opvallend is dat Jami dit al op 22 juli heeft gezegd in een video-interview met het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan. Die kwam onlangs zelf in het nieuws nadat hij kritiek had geuit op het gebrek aan steun vanuit de PvdA op zijn actie tegen namenlijsten die sommige gemeenten overleggen wanneer Nederlandse Marokkanen hun pas geboren kind komen aangeven.

Aynan heeft de video een paar dagen terug pas - via YouTube - op zijn website geplaatst. Dat kon niet eerder, omdat Aynan zijn website uit de lucht had gehaald nadat hij was bedreigd naar aanleiding van zijn actie tegen de inmenging van de Marokkaanse overheid bij Nederlandse gemeenten.

Jami zegt in het interview te betreuren dat de discussie nu de hele tijd over zijn uitspraken gaat. ''Ik vind nog altijd: je hebt vrijheid van meningsuiting, maar je moet je ook afvragen of je er je doel mee bereikt.'' De ex-moslim heeft evenwel geen spijt van zijn uitspraken: ''Ik geloof niet in spijt, maar ik denk dat ik me in de toekomst minder met de islam en meer met vrijheid van religie zal bezighouden.''

Vorige week kreeg Jami nog veel kritiek van voormalige medestander Loubna Berrada. Zij vindt Jami doorgeschoten met zijn uitspraken over de islam en het comité van ex-moslims verworden tot een one-man-show van het PvdA-raadslid. En op 10 augustus al liet PvdA-leider Wouter Bos weten het niet eens te zijn met de manier waarop Jami zich uitliet over de islam. Onduidelijk is of Bos toen al op de hoogte was van het videointerview van Jami. Op zaterdag 4 augustus, ruim na het interview dus, werd Jami vermoedelijk om zijn anti-islam uitspraken gemolesteerd en kwam hij groot in het nieuws.