Van Bommel (SP) viel vrouw op ambassade lastig

Icoon PolitiekEen medewerkster van de Nederlandse ambassade in Amman (JordaniŽ) heeft een klacht ingediend tegen SP-Kamerlid Harry van Bommel wegens ongewenste intimiteiten.

Hij zou de vrouw op 12 juli hebben lastiggevallen, tijdens de reis door het Midden-Oosten van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Dit meldt weekblad Elsevier deze week.

Ambassadeur Gajus Scheltema heeft minister Verhagen van buitenlandse zaken op de hoogte gesteld. Ook de voorzitter van de Kamercommissie waar Harry van Bommel deel van uit maakt, Henk Jan Ormel, is van de formele klacht op de hoogte gesteld.

'Verkeerde keelgat'
In Elsevier zegt Verhagen: "De medewerkster heeft Van Bommel als zťťr opdringerig ervaren. Niemand van ons personeel hoeft dat te dulden van een Kamerlid."

SubheaderVan Bommel zegt in Elsevier dat hij de dame slechts "wilde complimenteren met haar uiterlijk", maar dat zijn opmerking 'in het verkeerde keelgat schoot'. De betrokkene heeft de Jordaanse nationaliteit en werkt als lokale kracht op de ambassade. Buitenlandse Zaken spreekt echter tegen dat de kwestie draait om een cultureel misverstand. Van Bommel bood de vrouw naderhand excuses aan.

Delegatie
Ambassadepersoneel staat tijdens dergelijke delegaties in dienst van de delegatie, een bron van Elsevier meldt dat Van Bommel de juiste verhoudingen uit het oog verloor. Hij ging na een lunch in het gezelschap van de ambassademedewerkster de stad in waar hij toenadering zocht bij de vrouw. Omdat de vrouw geacht werd dienstbaar aan hem te zijn, is dit misbruik van zijn positie als kamerlid.

Commissievoorzitter Ormel: "Gedurende zo’n reis is ieder Kamerlid 24 uur per dag lid van de delegatie. Allen moeten de naam van het parlement hoog houden. Daar spreek ik Van Bommel op aan.'