Onthoofdingsvideo Russische neo-nazi's mogelijk nep

TerrorismeEen onthoofdingsvideo die door Russische neo-nazi's op internet is gezet, is mogelijk nep. Geheel in de stijl van de Taliban is op de opnames te zien hoe een neonazi het hoofd afsnijdt van een niet-Slavische migrant. Een andere persoon wordt in het hoofd geschoten. De video zorgde eerder deze maand voor grote opschudding.

In de circa drie minuten durende video roept de Nationaalsocialistische Partij van Rusland op tot de deportatie van alle KaukasiŽrs en Centraal-Aziaten uit Rusland. In verband met het op internet zetten van de video werd vorige week al een student gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot rassenhaat.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken meldt vandaag dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat de video waarschijnlijk in scŤne is gezet. Er wordt echter benadrukt dat nader onderzoek nodig is om met zekerheid te kunnen stellen dat de beelden een hoax betreffen.

Burgerrechtenbewegingen in Rusland riepen vorige week op tot een grondig onderzoek. Volgens de organisaties telt Rusland 70.000 extreem rechtse skinheads. Dit jaar werden al ruim 300 personen uit nationalistische motieven aangevallen, 36 vonden daarbij de dood. De meeste slachtoffers kwamen uit de Kaukasus en Centraal-AziŽ.

-
Voor mensen met een hele sterke maag, is de video hier te zien, maar je bent gewaarschuwd!