'Nederland overspoeld met varkensflats'

Icoon BinnenlandsMilieudefensie liet vandaag weten dat Nederland overspoeld dreigt te worden met megastallen. Op 13 augustus is er een landelijk meldpunt van Milieudefensie opgericht. Omwonenden kunnen melding maken van de plannen die klaarliggen voor dergelijke varkensflats.

Tot nu toe zouden er volgens de Milieudefensie zeker 53 bouwplannen ingediend zijn voor stallen die meer dan vijfduizend varkens kunnen huisvesten of meer dan 250 duizend kippen onderbrengen. Zo zijn er dergelijke stallen gepland in Vroomshoop (Overijssel) voor 65.000 varkens, in het Noord-Hollandse Middenmeer voor 1,6 miljoen slachtkuikens en in Grubbenvorst in Limburg een stal voor 1,3 miljoen kippen en 35.000 varkens.

Milieudefensie is tegen dergelijke megastallen omdat ze zouden leiden tot "een ongekende industrialisering van de veehouderij". Momenteel telt een gemiddelde varkenshouderij zo'n duizend dieren. De organisatie vreest schade aan het milieu en het landschap door de grote veehouderijen. "De enorme gebouwen passen qua maat en schaal niet in het landelijk gebied. Bovendien zullen vele vrachtwagens met voer, mest, kadavers en slachtvee over landweggetjes moeten denderen.".

Milieudefensie wil de komst van de megastallen verhinderen en hoopt op de steun van omwonenden. "Er wordt gewerkt aan een landelijk netwerk van lokale actiegroepen tegen megastallen", aldus Milieudefensie. "Als het nodig is zullen juridische procedures benut worden."
Met dank aan JeMoeder voor de submit.