'Handen af van de Antillen en Aruba'

Icoon PolitiekDe Venezolaanse president Hugo Chávez mag niet aan de Antillen en Aruba komen. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moet hem duidelijk maken dat hij niet eenzijdig zeegrenzen kan verleggen en Koninkrijksgebied kan inlijven.

Mocht Chavez militairen inzetten, dan moet Verhagen ook bereid zijn militair in te grijpen. Dat stelt Tweede Kamerlid Hans van Baalen (VVD) vandaag. Hij wil daar bij de minister via Kamervragen op aandringen. Van Baalen benadrukte dat Chavez met zijn handen af moet blijven van "onze Falklands".

Verhagen gaat er echter van uit dat Venezuela de territoriale integriteit en soevereiniteit van het Koninkrijk blijft respecteren als een goede buur, zo liet hij maandag weten. Hij heeft wel de Nederlandse ambassadeur opdracht gegeven de Venezolaanse autoriteiten om een toelichting te vragen.

Aanleiding voor de commotie is een toespraak waarin Chávez zou hebben aangekondigd de noordgrens van Venezuela te willen onderzoeken. Alles binnen de 200 zeemijl hoort bij Venezuela, zou hij gezegd hebben. De Nederlandse Antillen en Aruba liggen nog geen 40 zeemijlen ten noorden van Venzuela en daar ontstond ophef. Vorige week liet Verhagen echter al weten dat uit niets bleek dat er een Venezolaanse claim zou zijn op Antilliaans gebied, ook niet in de toespraak van Chávez.

Van Baalen: 'Handen af van onze Falklands.'