Dean richting Mexico na veroorzaken schade Jamaica

Icoon RampNadat hij grote schade op Jamaica had veroorzaakt, heeft de orkaan Dean maandag koers richting het Mexicaanse schiereiland YucatŠn gezet. Het Amerikaanse Orkanen Centrum in Miami liet weten dat Dean bij het passeren van Jamaica windsnelheden tot bijna 240 kilometer per uur bereikte.

Het oog van de orkaan ging enkele kilometers uit de kust langs het zuiden van Jamaica. Delen van de hoofdstad Kingston kwamen door het noodweer onder water te staan. De straten lagen vol met geknakte bomen en resten van daken die van huizen waren gewaaid.

Premier Portia Simpson Miller heeft naar aanleiding van de orkaan de noodtoestand afgekondigd. Voor 27 augustus staan er parlementsverkiezingen op de agenda. Het is onduidelijk of die doorgang vinden.

Politiemensen zijn de straat opgegaan om plunderingen te voorkomen. In Kingston schoot de politie op twee mensen die in een bedrijf wilden inbreken. De twee raakten gewond.

Volgens de Verenigde Naties heeft Dean tot dusver in het CaraÔbisch gebied negen levens geŽist. Alleen in HaÔti vonden al vier mensen de dood na aardverschuivingen door zware regenval.

Het Orkanen Centrum heeft voor de komende 36 uur gewaarschuwd voor gevaren door Dean in onder meer Belize, het oosten van YucatŠn en het oosten van Cuba.

Meer dan 150.000 mensen op Cuba zijn geŽvacueerd met het oog op de naderende orkaan. De autoriteiten in zes oostelijke Cubaanse provincies hebben de bewoners elders ondergebracht uit angst voor overstromingen. Ook ruim achthonderd toeristen op het eiland Largo del Sur zijn geŽvacueerd.

Voor de kust van Mexico zijn ruim 13.000 medewerkers van 140 olieboorplatforms in veiligheid gebracht.

Lees ook op het forum