Via internet meepraten over nieuwe wetten

Icoon PolitiekBurgers, bedrijven en belangengroepen moeten bij wijze van proef via internet hun zegje kunnen doen over nieuwe regels van de rijksoverheid. Dat bepleit minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert daarin op een rapport van een werkgroep die heeft bekeken hoe het Rijk internetconsultatie zo kan organiseren dat belangstellenden snel en makkelijk kunnen reageren op voorgenomen plannen. Door hen meer te betrekken bij de voorbereiding van wetten zullen nieuwe regels makkelijker worden geaccepteerd, is het idee.

De werkgroep, waarin alle ministeries zijn vertegenwoordigd, adviseert om de consultatie via internet in fases in te voeren. De eerste stap is een rijksbrede proef, waarbij alle departementen deze mogelijkheid bieden bij 10 procent van hun wetten, 10 procent van hun algemene maatregelen van bestuur en 10 procent van hun ministeriële regelingen.

Het ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van wetgeving en zou een proef daarom moeten coördineren en faciliteren. Het kabinet komt later met een standpunt over het rapport. Nu is echter al duidelijk dat Hirsch Ballin voorstander van een proef is.
Wil jij ook meepraten of boeit het je weinig? Laat je horen in de poll!