Europese beurzen houden zich staande

Icoon BeursHet herstel van de meest toonaangevende Europese aandelenbeurzen lijkt stand te houden. De koerswinsten eerder vandaag op de Aziatische effectenmarkten en vrijdag op Wall Street zorgden voor een goede stemming, ook al blijven beleggers de ontwikkelingen op de kredietmarkt nauwlettend in de gaten in de gaten houden.

In het weekend werd bekend dat de Duitse bank, Sachsen LB, door de situatie op de Amerikaanse subprime-markt in de problemen is gekomen. "Het is te vroeg om te zeggen dat de problemen op de kredietmarkt zijn opgelost," zei Renť Bastiaenen van Eureffect. "Het is afwachten geblazen hoe de handelsdag zich gaat ontwikkelen."

De AEX-index stond aan het begin van de middaguur op 506,29 punten. Dat betekent een stijging van 7,29 punten ofwel 1,5 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,9 procent tot 692,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden 0,4 tot 1,1 procent hoger.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken wist vrijdag een ommezwaai teweeg te brengen op de negatief gestemde beurzen. De Federal Reserve verlaagde onverwacht het rentetarief voor noodkredieten. De maatregel leidde op Wall Street en de Europese beurzen meteen tot oplopende koersen.

De euro noteerde maandag 1,3490 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3490 dollar.