Pronk aast op voorzitterschap PvdA

Icoon PolitiekOud-PvdA-minister Jan Pronk wil voorzitter worden van zijn partij. Hij zei dat vrijdagavond in het tv-programma Nova.

Vrijdagmiddag heeft hij zijn kandidatuur gemeld bij het partijkantoor. Hij zei zich te hebben laten overtuigen door een aantal jonge PvdA'ers die hem eerder opriepen voorzitter te worden.

Kandidaten voor het partijvoorzitterschap kunnen zich tot zondag melden. Hun namen worden 31 augustus bekendgemaakt. De PvdA-leden maken vervolgens een keuze. In april trad Michiel van Hulten af als partijvoorzitter. Ruud Koole treedt nu op als interim-voorzitter.

Pronk zei er zin in te hebben. Hij heeft geen contact gehad met PvdA-leider Wouter Bos. Volgens hem gaat het momenteel slecht met de partij, waar oudere leden zich afkeren en jonge aanwas uitblijft. Als belangrijke doelstelling ziet Pronk voor zichzelf om de PvdA weer neer te zetten als een partij met een duidelijke, consistente koers. Rond zaken als een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog, inkomenspolitiek en de aanpak van topinkomens is de PvdA volgens hem te makkelijk van standpunt gewisseld.