Werkstraf voor zware vuurwerkbommen

JustitieTwee inwoners van het Zuid-Hollandse Monster van 20 en 23 jaar kregen gisteren in de rechtszaal te zien waartoe hun illegale vuurwerkbommen zouden hebben geleid. Het Openbaar Ministerie had deskundigen namelijk de door verdachten zelf geknutselde bommen laten ontploffen en er een filmpje van gemaakt.

De politie trof op 31 december vorig jaar bij toeval in de kofferbak van de auto van de 23-jarige met diesel gevulde frisdrankflessen aan, waar lawinepijlen aan waren vastgemaakt. Die lawinepijlen zijn op zich al illegaal vuurwerk. Het duo had ze 's nachts willen laten ontploffen op het strand of op een parkeerplaats in het dorp.

Deskundigen lieten het enige tijd terug dus op verzoek van het OM ontploffen. Resultaat: Een knal die ramen tot op vijftig meter afstand zou doen springen en een enorme vuurwolk van duizend graden die kleding van mensen op tien meter afstand nog in vlam kon zetten en op zeven meter afstand je longen zou verbranden. Bovendien kon de lawinepijl nog eens ongecontroleerd wegspringen.

De twee mannen zeiden niet te hebben geweten dat hun vuurwerkbommen zo'n gevaar konden opleveren. De politierechter vond dat ''ongelooflijk naÔef'' maar meende dat ze zoiets niet nog een keer in hun hoofd zouden halen.

De twee Monsternaren kregen 100 uur werkstraf opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van een week. Er was ook huisarrest geŽist tijdens de komende jaarwisseling, maar daar ging de rechter niet in mee.En dit was het resultaat (foto: OM)