Muziek Cd bestaat 25 jaar

CD's: niet onverwoestbaarJe kunt je het nu amper meer voorstellen, maar tot een kwart eeuw geleden kon je muziek alleen afspelen met een grammofoonplaat, bandrecorder of cassettebandjes. Precies 25 jaar geleden introduceerden Philips en Sony de eerste Muziek Cd. Er kon precies 74 minuten aan muziek op en het schijfje zou onverwoestbaar zijn. Het verhaal gaat dat Sony 74 minuten had bedongen omdat dan precies de Negende Symfonie van Van Beethoven op een Cd zou passen.

De eerste Cd-spelers waren bijna onbetaalbaar en het aanbod aan schijfjes was minimaal. De eerste popplaat op Cd was 'Visitors' van ABBA. De Cd bleek een goudmijn voor Sony en Philips en de grammofoonplatenmarkt stortte in. Toch zijn er nog steeds fabrieken die grammofoonplaten maken. Ook werkt de DJ-scŤne nog steeds met LP's, singles en 12-inchplaten. De helderheid en zuiverheid van vele muziekcd's die beloofd werden in 1982 bleek lang niet altijd te kloppen en ook was het zilveren schijfje niet onverwoestbaar. Cd-rot bleek een van de problemen te zijn.

Of de muziekcd in de huidge vorm over 5 jaar nog bestaat moet worden afgewacht. Het gebruik van MP3 wordt steeds groter. Ook kun je steeds vaker legaal nummers en albums downloaden en ze zelf op Cd-rom branden. Platenmaatschappijen blijven zoeken naar nieuwe manieren om muziek aan de consument te verkopen.