Verdachten hiv-zaak beticht van zware mishandeling

Icoon JustitieDe drie verdachten in de Groningse hiv-zaak, mannen van 34, 48 en 49 jaar, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) zware mishandeling met voorbedachten rade ten laste gelegd.

Ook verdenkt het OM de mannen van verkrachting, het hebben van seks met een onmachtige en het leveren van verboden middelen aan de slachtoffers. Dat meldde het OM vandaag. De pro-formazaak tegen de verdachten dient woensdag 22 augustus voor de rechtbank in Groningen.

De drie worden ervan verdacht dat zij meerdere homoseksuele mannen met drugs hebben gedrogeerd om hen vervolgens seksueel te misbruiken. Ook kreeg een aantal slachtoffers via injectiespuiten hiv-besmet bloed toegediend.

Tot nu toe hebben veertien mannelijke slachtoffers aangifte gedaan bij de politie. Negen mannen hebben volgens het OM een ondersteunende getuigenverklaring afgelegd.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek. Ook vindt er nog medisch-technisch onderzoek plaats. De persoonlijkheidsonderzoeken van de verdachten zijn al afgerond. De pro-formabehandeling van de zaak op de 22e begint om 9.00 uur en duurt waarschijnlijk de hele ochtend, meldt het OM. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is waarschijnlijk in november van dit jaar.

Om onafhankelijkheid te garanderen wordt de zaak behandeld door rechters uit Assen en een uit Leeuwarden. Dit omdat één van de slachtoffers werkzaam is bij het gerechtsgebouw in Groningen.