Al 250 doden bij zwaarste aanslag in Irak

AanslagEen enorme aanslag die dinsdagavond laat gepleegd werd in het noordwesten van Irak, is de bloedigste die tot nog toe in het land heeft plaatsgevonden. Inmiddels zijn 250 mensen overleden aan de gevolgen van de aanslag en liggen er zo'n 300 in het ziekenhuis en verwacht wordt dat er nog mensen onder het puin liggen van ingestortte flatgebouwen.

De actie was gericht tegen de Yezidi-gemeenschap. Een zeer oude, overwegend Koerdische sekte die een engelenfiguur vereert. Sommige moslims en christenen beschouwen die engelenfiguur echter als de duivel. De zelfmoordterroristen gebruikten vier vrachtauto's geladen met explosieven die ze gelijktijdig lieten ontploffen.

De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de met Al Qaida verbonden groep Islamitische Staat Irak waarschuwde vorige week in pamfletten dat er een aanslag op komst was, omdat Yezidi's 'anti-islamitisch' zouden zijn.

Steniging
Mogelijke aanleiding voor de uiterst bloedige aanslag is een geruchtmakend incident van eerder dit jaar. Yezidi's stenigden toen een Yezidi-tiener omdat zij het met een moslimjongen had aangelegd en moslima was geworden.

Videobeelden van de steniging van de 17-jarige yezidi Du'a Khalil Aswad doken toen op internet op en zorgden voor een golf van verontwaardiging. Kort na haar dood werd ze ook nog eens opgegraven. Dat gebeurde opdat haar vader het dorp nog trots haar maagdenvlies kon tonen. Hiermee kon de man aantonen dat zijn dochter hem niet ten schande had gemaakt.

De steniging van Du'a Khalil Aswad leidde toen al meteen tot enorme spanningen tussen radicale moslims en yezidi’s. De Opperste Raad van de Yezidi's keurde de steniging op het meisje overigens af. Volgens de raad was het een gevolg van stamtradities die niets te maken hebben met de religie.