Voetbal: Ajax verliest van Slavia Praag

Icoon Champions LeagueAjax is er niet in geslaagd de eerste wedstrijd met als inzet een plekje in de Champions League te winnen. Slavia Praag won met 0-1 door een doelpunt van Kalivoda. De return is over twee weken.

Met Luis Suarez aan de aftrap begon Ajax aan het eerste duel tegen Slavia Praag. De Amsterdammers openden het tweeluik in de lang niet gevulde Amsterdam Arena. Het eerste gevaar van de avond kwam voort uit een doodspelmoment in de tiende minuut. De mogelijkheid eindigde met een bal op de paal.

De beste kans tot dan toe viel niet veel later waar te nemen. Urbi Emanuelson snelde aan de linkerkant voorbij zijn tegenstander en produceerde een voorzet welke voor de doelman langs ging en voor de voeten van Suarez belandde. De Urugyaan raakte de bal totaal verkeerd en zag een opgelegde kans aan zich voorbij gaan. Enkele minuten later was het zijnet het eindstation van een doelpoging van het Zuid Amerikaanse talent.

Slavia Praag kon in de eerste helft redelijk meekomen. Ondanks dat het zelf weinig kansen wist te creëren kwam de Tsjechische verdediging nauwelijks in problemen. De grootste kans voor de bezoekers kwam op naam van Janda na een half uur. Maarten Stekelenburg, die nog niet veel te doen had, kon nog maar net het schot van Janda naast het doel tikken. De aanvaller was twee Ajacieden te slim af.

Ajax speelde het eerste bedrijf rommelig en liet Slavia Praag teveel voetballen. Uitgespeelde kansen waren er nauwelijks, ook niet vanuit dode spelmomenten al wist Klaas Jan Huntelaar nog een goede vrije trap te produceren. Na een doelpuntloze eerste helft begonnen beide teams ongewijzigd aan de tweede helft.

Bakircioglu kreeg de eerste goede kans voor Ajax na rust toen hij een slecht uitverdedigde bal op doel schoot, doelman Vaniak kon redding bieden. Lang hoefden de Amsterdammers niet te wachten op de volgende mogelijkheid. Luis Suarez voelde dat hij even werd vastgehouden in het strafschop gebied en liet zich theatraal ter aarde storten, arbiter Meyer doorzag de truc van de Zuid Amerikaan niet en legde de bal op de stip. Huntelaar ontfermde zich over de bal maar Vaniak pareerde de slecht ingeschoten strafschop.

Opnieuw was het Suarez die het de Tsjechische defensie moeilijk maakte. Weggestuurd en alleen op de doelman af maar weer was het Vaniak die zijn doel schoon hield, ook in de rebound geen succes voor Suarez. Slavia Praag kwam er in de tweede helft nauwelijks nog aan te pas maar kwam wel op voorsprong. Waar Meyer eerder de bal al snel op de stip legde, legde hij ook gemakkelijk de bal op de Amsterdamse stip toen Janda in de rug werd gelopen en neerging. Wederom een strafschop dus, ditmaal voor de gasten. Kalivoda wist het buitenkansje wel te benutten en zette Slavia Praag op een 0-1 voorsprong.

Ajax probeerde nog wel om het restant van de wedstrijd de achterstand om te buigen maar dat lukte niet. Met een 0-1 nederlaag stapten de Godenzonen van het veld, een onverwacht resultaat. In Praag zal er alles aan gedaan moeten worden om alsnog in de Champions League te geraken.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!