'Kweek in moskee respect voor homo's'

Icoon PolitieDe Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten pleit er deze week in de Gaykrant voor dat imams in hun moskee respect gaan kweken voor homo's. Zo kan homohaat, welke zich vooral uit bij bepaalde jongeren van Marokkaanse komaf, de kop worden ingedrukt.

Uit cijfers van de politie blijkt dat voor het merendeel van de geweldszaken tegen homo's de dadergroep tussen de twintig en dertig jaar is en van Marokkaanse afkomst. In die cultuur is homoseksualiteit slecht bespreekbaar. ''Maar het gaat om meer dan dat. Er is ook sprake van een kennisachterstand en min of meer een ontwikkelingsachterstand. Duidelijk is wel dat orthodoxie, in welke religie dan ook, tot intolerantie leidt. Het is een vorm van agressie die ik niet begrijp en ten stelligste afkeur.''

De hoofdcommissaris vreest wel dat de problemen voorlopig nog niet voorbij zijn. ''Binnenkort zullen we overspoeld worden door Oost-Europeanen. Dat is onze volgende 'uitdaging'. Deze groep heeft weer zijn eŪgen problematiek.''

Welten is ook voorstander van het inzetten van lokhomo's, iets waar de Partij voor de Vrijheid (PVV) eerder al voor pleitte. De Amsterdamse politie heeft al ervaring met 'lokoma's' om zakkenrollers op heterdaad te betrappen.

In ieder geval is voor Welten de maat wat betreft homohaat vol. Hij wil Amsterdam weer veilig maken voor homo's, maar dan moeten homo's die worden bedreigd, overvallen of mishandeld wel vaker aangifte doen. Verder onderzoekt het openbaar ministerie of discriminatoir geweld, zoals tegen homo's, zwaarder gestraft kan worden. CDA en PvdA zijn daar in ieder geval voorstander van.