Dean op weg naar Antillen, Flossie treft Hawaii

Icoon WeerOrkaan Dean lijkt een serieuze bedreiging te gaan worden voor het Caribische gebied. De storm ontwikkelde zich gisteren op de Atlantische Oceaan en is langzaam op weg naar de Dominicaanse Republiek en de Nederlandse Antillen. Dean wordt waarschijnlijk de eerste orkaan dit seizoen, die ook daadwerkelijk land zal gaan treffen.

Waar Dean precies aan land gaat en met welke kracht blijftvooralsnog onduidelijk. Op dit moment vervolgt Dean zijn weg richting de kust van Venezuela met ‘slechts’ 30km/u, maar juist door deze trage snelheid kan de storm uitgroeien tot een zwaardere orkaan. Dean bevindt zich op dit moment op 1500 mijl van de Antillen, volgens het Hurricane Center in Miami.

De verwachting is dat Dean als orkaan van de 3e categorie (windsnelheden van 180 / 210 km/u) in het gebied zal aankomen. Wat er daarna gebeurd blijft erg lastig te voorspellen. De kans is aanwezig dat Dean afzwakt tot tropische storm en daarna verdwijnt, maar het warme water van de Golf van Mexico kan er ook voor zorgen dat de storm opnieuw in kracht wint en daarna de VS met volle kracht gaat treffen. Alles zal afhangen van het exacte pad dat Dean zal volgen.

orkaan 1


Dean is niet de eerste storm van het orkanenseizoen, dat officieel loopt van juni tot en met november. De drie voorgaande tropische depressies: Andrea, Barry & Chantal zijn wel ontstaan en benoemd, maar zorgen voor nauwelijks schade. Alleen Andrea zorgde voor veel regenval in Florida, de andere twee bleven boven zee.

Tropische depressie in de Golf van Mexico

Ook in de Golf van Mexico is een storm ontstaan, alleen op dit moment nog net niet zwaar genoeg om een 'orkaan' genoemd te worden. Deze storm ontwikkelde zich ook door het warme zee water en zal met name in het westen van Mexico en Texas voor veel regen gaan zorgen. Voor beide gebieden is inmiddels een alarmfase ingesteld als voorbereiding op het slechte weer dat de tropische depressie met zich meebrengt.

Orkaan2


Orkaan Flossie treft Hawaii

Bij de eilandengroep van Hawaii ligt op dit moment Orkaan Flossie. De noodtoestand is op dit moment uitgeroepen op de eilandengroep. Deze orkaan, die eergisteren windsnelheden van meer dan 200 km/u met zich meebracht, gaat als categorie 2 storm aan land en lijkt verder af te zwakken, maar heeft nog altijd verraderlijke windstoten van 150km/u. Wegen, bruggen en scholen zijn gesloten en ook toeristen werd aangeraden om in de hotels te blijven met Flossie op komst.

Hawaii werd eergisteren ook opgeschrikt door een aardbeving (5.4) in hetzelfde gebied en reddingswerkers en hulpverleners kunnen zich nu opmaken voor Flossie, die ongetwijfeld voor grote overlast gaat zorgen. Meteorologen voorspellen dat er plaatselijk 25 cm regen kan vallen en dat er golven van 8-10 meter op het strand zullen beuken.

orkaan 3


Boven gemiddeld orkaanseizoen voorspeld

Eerder dit jaar hadden meteorologen voorspeld dat 2007 wel eens het drukste orkaanseizoen ooit kon worden. Later werd dit bijgesteld naar een “boven gemiddeld” seizoen maar tot aan ‘Dean’ bleef het betrekkelijk rustig. De verwachting was dat er 16 tropische stormen zouden zijn, waarvan 9 zullen uitgroepen tot een orkaan. Hoewel het seizoen in juni al van start ging, begint het stormenseizoen pas goed rond eind augustus met september als hoogtepunt qua activiteit.

Met dank aan frutsel voor het herschreven nieuwsbericht

Meer informatie, foto's en updates over alle orkanen in de wereld vind je in het Orkanentopic op het forum