'Minder gevallen maagkanker in komende 10 jaar'

Icoon Gezondheid De komende tien jaar zal het aantal gevallen van maagkanker in de westerse wereld met 25 procent verminderen. Die conclusie trekt Annemarie de Vries van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in een publicatie in het internationale wetenschappelijke tijdschrift GUT.

De oorzaak voor de afname ligt volgens De Vries in de betere behandeling van chronische ontstekingen van het maagslijmvlies, die bijvoorbeeld tot maagzweren leiden. Ook zullen die ontstekingen minder gaan voorkomen.

Een maagtumor ontwikkelt zich meestal via een aantal tussenstappen. Het begin is een chronische maagontsteking. Enige jaren geleden ontdekten onderzoekers dat de zogenoemde helicobacter pylori bacterie vaak voor die ontstekingen verantwoordelijk is. De ontstekingen die die bacterie veroorzaakt, kunnen met antibiotica goed worden behandeld.

Een volgende fase in het ontwikkelingsproces van een maagtumor zijn het dunner worden van het maagslijmvlies door verlies van cellen, de vorming van darmslijmvlies in de maag en het ontstaan van onrustige cellen in het maagslijmvlies. Die afwijkingen worden voorloperafwijkingen van maagkanker genoemd.

De Vries trok de gegevens na van 98.000 patiënten met een voorloperafwijking tussen 1991 en 2005. Daaruit blijkt dat het aantal gevallen van de verschillende voorloperafwijkingen van maagkanker jaarlijks bij zowel mannen als vrouwen met zeker 2,4 procent afneemt. Daarom trekt De Vries de conclusie dat de komende tien jaar een kwart minder mensen in de westerse wereld aan maagkanker zullen lijden, zonder dat het huidige behandel- en controlebeleid verandert.

De meest recente cijfers over maagkanker dateren van 2003. In dat jaar werd bij 1962 mensen de ziekte vastgesteld: 1266 mannen en 696 vrouwen. In dat jaar stierven 1606 mensen aan de ziekte. Daarmee behoort maagkanker tot de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen in Nederland.