Chinese speelgoedfabrikant pleegt zelfmoord

Icoon BuitenlandsDirecteur Zhang Shuhong van een Chinese fabriek die onder andere giftig Sesamstraatspeelgoed voor Fisher-Price produceerde heeft zelfmoord gepleegd. Zijn lichaam werd afgelopen zaterdag aangetroffen in zijn magazijn.

Afgelopen maand werden 1,5 miljoen stuks speelgoed uit de handel gehaald door Fisher-Price omdat de verf mogelijk te veel lood bevatte. In Nederland ging het om een beperkte hoeveelheid zakcomputers voor kinderen. Het meeste speelgoed dat uit de handel gehaald werd, was geproduceerd door de fabriek waarvan Shuhong de directeur was.

De productie werd vervolgens stilgelegd door de Chinese overheid. Ook legde Peking ruim vierhonderd bedrijven een exportverbod op. Chinese producten in Nederland zullen door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) extra streng gecontroleerd worden. Vooral speelgoed, noten en kerstverlichting krijgen extra aandacht.

Chinese noten kunnen giftige stoffen bevatten, hoewel deze nog niet in Nederland zijn aangetroffen. De kerstverlichting wordt ook extra onder de loep genomen: ''Die komt nu het land in en in het verleden was daar geregeld iets mis mee'' zo verklaart een woordvoerster van de VWA.

Er wordt in Nederland steeds meer geïmporteerd vanuit China; in 1997 voerde Nederland voor ‘maar’ 2,6 miljard in uit China. Vorig jaar was dat opgelopen tot bijna 23 miljard euro.

Met dank aan KlappernootatWork voor de submit.