Dierenactivistenkamp heeft rustig verloop

Icoon BinnenlandsHet internationale dierenrechtenactivistenkamp in Appelscha dit weekeinde is relatief rustig verlopen. Dat stelden de politie in Friesland en burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf zondagavond.

De activisten hebben donderdagavond hun tenten op een camping in het Friese Appelscha opgezet. In de nacht van donderdag op vrijdag leidde dat direct tot een gewelddadige confrontatie tussen politie en de actievoerders. De tachtig man sterke politiemacht zette honden en pepperspray in om de activisten op afstand te houden. Volgens de activisten lag de oorzaak van de confrontatie in de massale aanwezigheid van politieagenten in Appelscha.

"Ik heb contact gehad met een woordvoerder van de activisten en daaruit bleek dat de aanwezigheid van politie onrust veroorzaakte", aldus burgemeester Oosterman. Daarop besloten de autoriteiten de aanwezigheid van de politie te verminderen. Daarna zijn er geen onlusten meer geweest. "Het kamp is tot nu toe uitstekend verlopen", aldus Oosterman.

Zondagochtend is wel een 33-jarige Amsterdammer opgepakt. De dierenrechtenactivist werd aangehouden omdat hij een 20-jarige Amsterdamse activist en een 16-jarig meisje uit Onnen zou hebben mishandeld.

Het dierenrechtenactivistenkamp duurt nog tot en met maandag 16.00 uur. Een deel van de actievoerders is echter zondagavond al naar huis gegaan.