Flitspaal is de weg kwijt

Icoon FileEen aantal mensen uit Limburg kregen de schrik van hun leven toen er een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) op de mat viel. Er stonden torenhoge boetes op vermeld, of de mededeling dat ze zich voor de rechter moesten komen verantwoorden wegens enorme snelheidsovertredingen.

Theo Gommans (63 jaar) uit Lottum werd geflitst in zijn Toyota Corolla inclusief een aangekoppelde caravan met een snelheid van 220 kilometer per uur. Hij schrok zich wezenloos bij het openen van de envelop van het CJIB: "Ik ben bezig om mijn vrachtwagenrijbewijs verlengd te krijgen. Dan kun je geen veroordeling gebruiken." Ook Jeck Wagemans uit Poster-holt kreeg een envelop op de mat; hij zou met een volgeladen Mercedes Sprinter-bestelbus 203 kilometer per uur gereden hebben. Wagemans verklaart: "Toen ik van vakantie terugkwam lag er een acceptgiro op de mat. Ik zou 203 kilometer per uur hebben gereden. Een onmogelijke overtreding. Mijn auto kan niet eens zo snel."

De boosdoener is een flitspaal die geplaatst is op de Napoleonsbaan (de N273) nabij Venlo. Woordvoerster Nelleke Padmos van de politie Limburg-Noord legt uit: "De radarstralen zijn in dit geval blijven hangen en een aantal maal gereflecteerd tussen bijvoorbeeld de auto en voorkant van de caravan. Daardoor verandert de meting en denkt de radar dat er sneller wordt gereden." Ze vertelt verder: "Het verschijnsel doet zich eigenlijk alleen voor bij voertuigen met grote oppervlakten en niet bij personenauto’s."

Fabrikant Gatsometer claimt volgens Padmos dat deze fout slechts één op de miljoen keer voorkomt. "Wij zien deze fout echter eens per 200.000 metingen. De meetfout is vaak zo overduidelijk dat gedupeerde bestuurders zich geen zorgen hoeven maken. Als het voorkomt, dan gaat het vaak om absurd hoge snelheden. Dan doen we niet moeilijk." aldus Padmos.

Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.