Ex-skinhead in tranen voor de rechter

Icoon JustitieDe 19-jarige Brian M. uit Leiden stond gisteren in tranen voor de rechtbank. Hij hoorde 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf eisen wegens geweldpleging tegen een groep skaters. De gebeurde op 6 mei 2006 in een park in Zoetermeer.

M. was toen nog volop een nazi-skinhead en ging samen met kaalhoofdige maatjes een groepje skaters te lijf in het Zoetermeerse Vernèdepark. Ze pikten vooral de getinte skaters eruit en sloegen en trapten de knullen één voor één in groepsverband terwijl ze racistische leuzen scandeerden.

Op de dag van de mishandeling was M. met een mannetje of dertig aan het barbecueën in het park. De groep was volgens getuigen duidelijk te herkennen aan hun kale koppen, bomberjacks, kisten, zwarte spijkerbroek en buttons met hakenkruizen, het getal 88 en allerlei andere rassenhaatsymbolen. Enkele skinheads jende het groepje skaters, dat bij de skatebaan aan het barbecueën was, met racistische leuzen. Toen deze hen van repliek dienden, haalden de skinheads hun vrienden erbij en ontstond de knokpartij. Sommige skins doken met z'n tienen op één persoon en anderen belaagden de skaters met bierflesjes, stokken en hun zware kisten.

M., die gezien wordt als de leider, ontkende in alle toonaarden betrokken te zijn geweest bij de knokpartij. Hij gaf wel toe dat hij in die tijd op zoek was naar een identiteit en aanhanger van het nationaal-socialisme was. Maar met tranen in zijn ogen zei hij dat hij zijn oude levensstijl de rug heeft toegekeerd en binnenkort zelfs zijn tatoeages wil laten verwijderen.

In totaal pakte de politie zestien skinheads op. Een aantal van hen zijn reeds veroordeeld.