Spunk-journaliste niet vervolgd voor majesteitsschennis

Icoon KoningshuisJustitie gaat een 17-jarige journaliste van het internetmagazine Spunk en een cameraman niet vervolgen voor majesteitsschennis. De zaak is geseponeerd, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vandaag. Justitie geeft ook het beeldmateriaal terug.

De politie arresteerde de journaliste en de cameraman vorige week op de Dam in Amsterdam voor de belediging van koningin Beatrix. De jonge vrouw droeg een T-shirt met de tekst 'Beatrix is een hoer'. Ze had ook een T-shirt bij zich met de tekst 'Alle moslims zijn geitenneukers'.

De medewerkers van Spunk vroegen voor een reportage aan voorbijgangers welke tekst zij kwetsender vonden. De twee hebben drie uur in de cel vastgezeten en de politie nam anderhalf uur videomateriaal in beslag.

Een dag eerder had de rechtbank in Amsterdam een 47-jarige man veroordeeld tot een boete van 400 euro omdat hij koningin Beatrix had beledigd. ''Ik haat jullie koningin. De koningin van Nederland is een hoer'', had de man geroepen. Het was voor het eerst in jaren dat iemand een straf kreeg voor majesteitsschennis.

De teksten op de T-shirts van de interviewster zijn op zich beledigend en grievend, maar het OM zegt gekeken te hebben naar de context waarin de uitlatingen zijn gedaan. ''Ze waren bedoeld om het publieke debat aan te zwengelen''. Daarom acht het OM de teksten niet strafbaar. ''In de andere zaak waren niet alleen de uitlatingen veel grover, maar werd ook vastgesteld dat de bedoeling van de verdachte wel strafbaar was'', aldus het OM.